Următoarea extincție planetară ar putea sosi în doar câteva zeci de ani

de: George Stanciu
21 09. 2017

Cei care trăim astăzi am putea fi martori la cea de-a șasea extincție planetară, care este prezisă de cercetători.

Geofizicianul Daniel Rothman a publicat o lucrare în jurnalul Science Advances, în care ilustrează modul în care creșterea emisiilor de carbon din prezent ar putea cauza o a șasea extincție în masă până în 2100.

Extincțiile planetare din trecut s-au petrecut pe durate de timp foarte îndelungate, dar lucrurile s-ar putea schimba. De când a avut loc explozia cambriană, când formele de viață de pe planetă au început să se diversifice, acum 541 de milioane de ani, au avut loc cinci extincții planetare, cea mai recentă fiind cea de acum 65,5 milioane de ani. Fiecare dintre aceste extincții a ucis mai bine de 75% dintre speciile de animale marine, iar lucrurile s-ar putea repeta.

Rothman spune că extincțiile anterioare arată anumite tipare în perturbarea ciclurilor de carbon, similare cu cele observate în prezent. Cu toate acestea, perturbarea actuală are loc mult mai rapid, petrecându-se pe durata unor secole și nu a câtorva sute de mii sau milioane de ani.

În articolul publicat, Rothman estimează că, în 2100, emisiile de carbon vor depăși un prag ipotetic. Dincolo de acest prag, viața de pe planetă nu este suficient de bine adaptată pentru a supraviețui schimbărilor din cauza influxului de carbon. În plus, acest ciclu s-ar putea accelera.

”După ce aproximativ 300 de gigatone de carbon vor ajunge în oceane, ciclul carbon marin ar putea evolua într-un mod care să amplifice perturbările actuale”, spune Rothman, care crede că pragul critic va fi atins în acest secol. Amplificarea va evolua încet și va atinge maximul în următorii 10.000 de ani.

Acesta spune că aceasta nu este singura cauză care ar putea duce la o extincție planetară, dar perturbarea antropogenică a ciclului carbonului merită studiată individual.